PROGETTO FINALISTA-Young Italian Architects 2012 – SPEDSTUDIO

spedstudio
gàsta museum extension

descrizione
The complex competition program and landscape values have been taken as major constraints in the proposal for the Serlachius Museum Gàsta ‘s Extension.
The competition brief asked for a gross area of 4.700 sqm, with precise demands in terms of flexibility, connections and functional objectives. At the same time, the views towards lake Melasjärvi and in the Taavetinsaari direction constituted a constant reference for the overall proposal.
The proposal could be conceptually subdivided in to 3 main elements:
– the plinth
– the cross
– the roof
PAVILION STRATEGY a new datum: the plinth
The plinth is not aligned with the existing museum facade but moved forward, towards the road. This operation creates a rectangular paved square in front of the manor ‘s building, amplifying the historical values of the brick facade and establishing a new space for the visitor to socialize and appreciate the new extension.
THE CROSS facilities vs. Museum spaces
The brief asked for 4 functional entities. For each functional entity, the detailed room program has been subdivided into museum spaces and facilities. Museum spaces are rooms and areas that need to be representative and flexible. They are the cores of the new building both for the visitors and museum professionals. Facilities are intended as spaces and rooms that serve the museum spaces, allowing them to function and evolve.
THE ROOF A 3D CANOPY
The roof acts as a canopy resting over the cross and covering the quadrants.
Starting from the program requirement of having a 9m high room for travelling exhibitions, the canopy has been modeled as a series of pitched roofs. Each quadrant has its own peculiar roof treatment according to the functions it houses.
(spedstudio)

scarica la scheda n.01 del progetto
scarica la scheda n.02 del progetto

crediti
nome studio: spedstudio
nome progetto: gàsta museum extension
luogo: m├ñntt├ñ – finland
progettisti: andrea ambroso, enrico dusi, saverio panata
collaboratori: andrea guazzieri, massimo triches
consulenti: antonio pantuso (strutture), rosa romano (sostenibilità) studio red – ruzziconi d’ancona associati (impianti)
periodo di progettazione: 2011 (concorso)
destinazione intervento: museo
dimensioni opera: 4700 mq

note biografiche
spedstudio (venezia)
andrea ambroso (legnago – vr, 1978), enrico dusi (legnago – vr, 1978), saverio panata (gubbio – pg, 1978).

Scrivi un commento